{ KNIHY } Přečteno za březen a minirecenze

Pěknou sobotu.
Dneska pro Vás mám pár tipů na skvělé knihy, které jsem si v březnu přečetla. 
Myslím, že toho bylo tenhle měsíc hooodně, sama nevím, jak jsem to stihla. 
Na duben zatím nemám připravené žádné novinky, spíše jsem hledala ve starších titulech, které mě zaujaly. 


Protože miluji knihu Válečný kůň, nemohla jsem odolat téhle novince od jeho autora a tou je Útěk do pralesa. Kniha vypráví o neobyčejném přátelství mezi slonicí a mladým hochem, které spojí katastrofa v podobě vlny tsunami. Will tak musí přežít v divočině.
Příběh je krásným a dojemným vyprávěním v indonéské přírodě, a ikdyž se na pozadí staly tragické události, udrží si čtenář úsměv na rtech po většinu stránek.

Další kniha od známé královny švédské krimi, Camilly Läckberg , Ženy bez slitování, je thriller, který měl krátké kapitoly, a proto bych ho označila jako příjemnou jednohubku na večer. Příběh vypráví o třech ženách a třech tyranech - jejich mužích. A ne všechny ženy si nechají donekonečna ubližovat a začnou si se svými muži vyřizovat účty trochu drsněji...

Hlídka v bezčasí je objev měsíce. Sáhla jsem po ní pro zpestření, nečekala jsem od ní mnoho a přesto mě velmi překvapila svou originální zápletkou. Děj se odehrává v Bezčasí, což je stav, jakási skulinka v čase-nečase, kam se dostala pětice kamarádů, kteří po autonehodě zemřeli a pouze jeden z nich se může vrátit zpět do reálného času a života.
Ke každé postavě jsem si vytvořila nějaký vztah, ať už jsem je nenáviděla, zbožňovala nebo je jen neodhadla, důležité bylo, jaké pocity ve mě vyvolávaly.
Děj byl plynulý, velmi zajímavě pojmutý a nutil mě pokračovat, ikdybych měla číst celou noc. Závěr knihy byl z jedné strany mnou očekávaný, na druhou stranu velmi překvapivý.

Kukačka je temný až depresivní příběh, ve kterém odhalíte, jak hluboce Vás mohou ti nejbližší zklamat. Knihu bych zařadila spíše do psychologických románů, než do detektivek. Život někdy naloží člověku více, než je schopný unést, a pokud dojde až na nervové zhroucení, a právě medikace pro tento stav, hraje v knize velkou roli. Často si přečtete povídání pacientky s psychiatričkou, a občas se to může zdát nudné, ale mě to bavilo. Moc se mi líbilo celé vyprávění a označila bych ho za takové neuvěřitelně uvěřitelné.

Řecké mýty jsou jakýmsi převyprávěním klasických mýtů do dnešní doby, navíc bych řekla, že kniha je psychologická, takže rozebírá i chování řeckých hrdinů. A jelikož já jsem posedlá mytologií, nemohla jsem tuhle knihu filozofa a univerzitního profesora, Luca Ferryho, opomenout! 

Další gotický a strašidelný román od Sarah Perry se jmenuje Melmoth. Věděli jste, že se jedná v podstatě o aktualizovaný příběh, který původně napsal Charles Robert Maturin jako Poutník Melmoth? Neváhala jsem a objednala jsem si i tuto původní verzi. Melmoth se nám snaží říct daleko víc, než se na první pohled zdá. Všechny postavy románu jsou velmi osamělé, a tak příběh působí melancholicky, až smutně. Dalo by se říct, že román sebou nese hluboké poselství. Kniha určitě stojí za přečtení.

Vybrané okruhy z mechaniky pohrom je knihou, kterou jsem přečetla na jeden zátah. Oceňuji skvělý překlad a bavilo mě připodobňování k literárním a filmovým postavám.
Ačkoliv někomu se může zdát, že se příběh vleče, mě naopak bavila velká slovní zásoba autorky, kterou v knize mnohdy velmi rozvinula. Tento román se tak může někomu velmi líbit, ale druzí ho neocení. 

A jak moc čtete Vy při téhle celosvětové situaci?
Budu ráda, když mi do komentářů napíšete nějaké tipy na knihy. 

6 komentářů

  1. Nejvíce mě zaujaly Řecké mýty. Jsem hdoně blázen do řeckých mýtů, takže děkuji ti za tip. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Zaujímavý výber, musím sa priznať, že aj mňa veľmi zaujali grécke mýty. :) Mám rada tento typ literatúry. :)

    OdpovědětVymazat
  3. O Kukačce jsem četla podobné recenze a upřímně mě to trošičku odradilo po knize šáhnout, asi nejsem úplný fanda až tak depresivních příběhů. Každopádně na Řecké mýty jsi mě teda pořádně navnadila, už jsem si knihu našla v knihkupectví a půjdu dělat velký nákup! :D

    OdpovědětVymazat
  4. Páni, tolik přečtených knih! :D Já si do karantény objednala trilogii Městečko Pines. Jsem na konci 2. dílu a moc se mi to líbí. Normálně nejsem na thrillery, ale tohle je pecka! :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
  5. super knihy, ja som zatiaľ prečítala dve v karanténe :D

    OdpovědětVymazat
  6. Jáááj kiež by som sa ja donutila tolko čitat. Mám doma tolko neprečitaných knih, milujem knihy, ale vždy robim milion iných veci a ked si konečne chcem sadnut ku knihe je už večer, začítam sa a zaspávam...
    Momentálne mám rozčítane asi 4 knihy, no ani jednu dočitanu. Už sa musim polepsit, lebo chcem čitat a čitat :-)

    OdpovědětVymazat

© emblog