{ Tipy na knižní dárky na poslední chvíli }

Určitě to všichni známe. Blíží se Vánoce, ale my máme na shánění dárků pro Ježíška ještě dost času. 
Nějakým záhadným způsobem je ale najednou 23. prosince a tak běžíme (samozřejmě) do knihkupectví, kde se rychle snažíme zorientovat a vybrat knihu (knihy! protože jedna nikdy nestačí). 
No a proto jsem tu já se svými tipy pro různé věkové kategorie, abych Vám ten výběr usnadnila. A věřím, že si vybere každý. 



Tipy pro děti od jednoho roku

Mým prvním tipem, který jsem sama nedávno pořizovala, jsou rozhodně knížečky ze série MiniPEDIE. Stránky jsou velmi pevné a obsahují různé pohyblivé prvky, takže děti opravdu zabaví. 

Všechny přece baví hledat v obrázcích! Jak malé, tak velké. Série těchto knih je velmi krásně ilustrovaná, a v podstatě obsahuje nekonečné příběhy - je jen na Vás, jaké to budou. Já vzala Rok v lese a Rok ve školce, ale knih je více.  



Tipy pro děti od dvou let

První místo pro mě rozhodně obsadila Gerda. Originální příběh, nádherné ilustrace a navíc už je i druhý díl!
Myšák jménem Julian vypráví příběh o nečekaném přátelství. Opět nádherné ilustrace a minimum textu, takže má kniha výhodu, že se může číst pořád a pořád a dětem se neomrzí.
Milá kniha o dobrodružstvích malého ledního medvídka, Lední medvídku, znáš cestu?,  jež vycházela už před skoro třiceti lety. Velmi milý a něžný příběh. 



Tipy od pěti let

Spíše pro kluky, nebo zvídavé holčičky, co je nebaví růžová barva a plyšáci, se hodí krásná kniha Příběhy velkých i malých měst, nebo Velcí vynálezci. Oboje jsou zábavným způsobem naučné a velmi bohatě ilustrované. 
Kryštofovy nebetyčné maléry je sice starší titul, ale pokud ho doma nemáte, rozhodně ho kupte. Andělský příběh plný dobré nálady, dobrodružství a vtipu zaujme a pohladí po duši. A nejen děti. 


Tipy pro děti od 7 let

Naše čtenářky milují knihy ze série Malá baletka a Příběhy se šťastným koncem. Milé vyprávění, co vždycky dobře dopadne!
Kluci zase netrpělivě čekají, až vyjde nový díl Spirit animals a pro dobrodruhy tu máme Klub tygrů.


Pro trošku starší děti doporučuji knihy od Veroniky Válkové. Zábavným způsobem se děti naučí dějiny napříč všemi věky! 
Websterovi jsou neotřelým a milým příběhem nejen o pavoučí rodině, ale hlavně o tom, jak důležitá síla rodiny je.  
Roztomilý příběh, během jehož čtení Vám nezmizí úsměv ze rtů - tak to je Chlapec, který pěstoval dráčky.
A nakonec si necháme klasiku od Davida Walliamse. Všechny jeho knihy pořád doporučuji, stejně tak si pro ně naši zákazníci stále chodí.


Tipy pro teenagery

Tady je to tenký led, ale troufla jsem si vybrat alespoň pár titulů, kterými pod stromeček zaručeně uděláte radost. 
Prvním je Polámaná krása, kniha pro mladou slečnu, ve které poznáme nové, nebezpečné přátelství, ve kterém si musí hlavní hrdinka uvědomit, že pro ni není dobré.
Pro kluky doporučuji prvotinu mladého českého autora Pamatuj na smrt, které je plná napětí a nečekaných zvratů.
Nelze zapomenout na iPohádku od youtubera Kovyho, která je opravdu skvělá a velmi originální.
Zařadila jsem sem i Klub divných dětí, vzhledem k dnešní pokroucené době, třeba i mezi teenagery po jejím přečtení probudí trochu více pochopení pro jejich vrstevníky, kteří jsou něčím "divní".


Tipy pro ženy, maminky

Všeobecně ráda doporučuji ženám knihy od Radky Třeštíkové, protože jsem je všechny sama nejen já, ale i moje maminka a babička.
Inspirativní životní příběh o skutečné historické postavě - Hildegardě z Bingenu, to je román Iluminace , který mě naprosto pohltil a silně na mě zapůsobil.
A na odlehčení tu máme Ochránce  - vtipný a zábavný román s tou správnou dávkou erotiky.


Pro ženy, které rády vaří, je tu nové kniha od Romana Vaňka, jehož kuchařky jsou zbožňované všemi hospodyňkami napříč republikou.
Dvanáct úžasných kapitol podle měsíců v roce, to je Tradinář. Pokud rádi listujete v knihách plných rad, tipů a receptů, tahle je pro Vás jako stvořená.
Poslední aristokratka je prostě naprosto úžasná a vtipná kniha, a tak jsem ji sem musela zahrnout.


Tipy pro babičky

Kosmonaut z Čech je krásné, zdravě naivní čtení a obě moje babičky potěšilo pod stromečkem už minulý rok. 
Jediná žena, která kdy vyhrála Velkou pardubickou? To byla nezlomná Lata Brandisová a tahle kniha je opravdu poklad. Tolik odvahy a síly, že stránek je na to málo
Poslední palác je kniha o historii jednoho legendárního domu z pohledu několika generací a i tuhle má moje babička na svém seznamu pro Ježíška.


Velká samota je další kniha od autorky známého a oblíbeného Slavíka. Mrazivě nádherná věc. 
Dojemný příběh z válečné Anglie, to je Chlapec ze sněhu. Řekla bych až silné psychologické drama, ale přesto jsem se rozhodla jej do výběru zasadit.
Mořská panna a paní Hancocková je krásný barvitý román s prvky mytologie z osmnáctého století. Za mě kniha roku! 


Tipy pro muže, tatínky


Serotonin kontroverzního spisovatele, je román nejen o tom, že život bude přesně takový, jaký si ho uděláme. 
Román, jež hýří hororovými scénami, od autora Mlčení jehňátek, kdy hlavní hrdinka Cari Mora hlídá vilu po neblaze proslulém narkobaronovi Pablu Escobarovi. 
Historická detektivka z vikingského prostředí, to je skvělá kniha Vikingové - pomsta synů.
Parazit  je sci-fi román plný napětí a akce.


Jeden musí z kola ven je akční thriller, v němž nám autor přiblíží prostředí britské tajné služby. Skvělý špionážní román!
Skandinávský thriller zasazený do starých ponurých časů, to je 1793: Vlk a dráb. Mimochodem, překlad v téhle knize je naprosto geniální.
Kniha Fylaktérion mě hodně mile překvapila. A tak jsem jí dala přečíst i svému taťkovi. A každý, komu se líbí Andělé a démoni apod.,  jí ocení.
Cestovní deníky Alberta Einsteina nemusím snad popisovat. Jedná se nejen o jeho cestovní postřehy, ale popisuje zde i různá politická dění a setkání s jinými významnými osobnostmi. 



Tipy pro dědečky

Třeba i Vašeho dědečka potěší kniha, která vypráví poutavý životní příběh muže, jenž se zasloužil o splynutí Škody a Volkswagenu.
Kniha o Janu Žižkovi z pera našeho historika určitě nesmí v knihovně chybět. A nejen dědečkům!
A zažít kouzlo s nádechem zločinu Vám dopřeje Velká kniha vánočních detektivek a záhad od největších mistrů svého žánru v 25 povídkách.


Skvělá historická detektivka zasazená do dob protitureckých válek na sklonku šestnáctého století, to je Les přízraků.
Knihy od Vlastimila Vondrušky jsou bestsellerem snad po celou dobu, co pracuji mezi knihami. A oprávněně!
A sáhneme i trochu do politiky, Rudý Zeman je příběhem novinářského pátrání, jež jde do hloubky zásadních politických etap Miloše Zemana a jeho vztahů nejen s Andrejem Babišem.



Tak tolik k mým tipům na nákup knih po stromeček na poslední chvíli.
A nezapomeňte, že kniha jako dárek vždycky potěší, nejen na Vánoce!




Žádné komentáře

Okomentovat

© emblog